Rakoileeko avio­liittonne? – Suoria kysymyksiä avio­vaimoille

Lyhennelmä – Good House­keeping

Helen Van Pelt Wilson

Joskus koittaa jokaisessa avio­liitossa synkkä maanantai, jolloin avio­puolisot jäävät ihmettelemään, mihin heidän kaunis unelmansa on haihtunut. Etenkin naiset alkavat pohtia, miksi avio­liiton romantiikka on kadonnut, ja he ajattelevat epä­toivoisina: ”Me ajaudumme yhä kauemmaksi toisistamme”, tai: ”Ehkä hän ei enää rakastakaan minua.” Jos olet huolissasi siksi, että avio­liittosi tuntuu tyhjältä ja arki­päiväiseltä, tutki ensin omaa suhtautumistasi, ennen kuin moitit avio­miestäsi.

1. Kohteletko miestäsi yli­olkaisesti?

Kuunteletko todella, mitä hän puhuu, vai odotatko vain, että saisit oikaista häntä tai tokaista julki oman mieli­piteesi? Oletko iloinen hänen menestyksestään vai väheksytkö hänen saavutuksiaan? Muistatko, että hän pitää yllä kotianne?

2. Onko miehelläsi syytä kohdella sinua yli­olkaisesti?

Ennen kuin menitte naimisiin, teillä oli mielen­kiintoisia puheen­aiheita, eivätkä ne suinkaan koskeneet vain talous­huolia ja lapsia. Jos näivetyt pelkäksi talouden­hoitajaksi, miehesi voi ruveta kohtelemaan sinua sellaisena. Ennen kuin hän oli sinun, ei sinua vahingossakaan olisi voinut yllättää huolimattomasti pukeutuneena. On tärkeää, että vieläkin näytät viehättävältä. Avio­liiton solmiminen ei oikeuta sinua laimin­lyömään ulko­asuasi.

3. Esiinnytkö niin, että miehesi on helppo säilyttää seurustelu­aikanne ritarillinen asenne?

Eräs vaimo valittaa: ”Mieheni ei vaivaudu siirtämään tuoliakaan kodissamme. Hän vain katselee, kun minä teen työn!” Asia on niin, että vaimo on nopea­liikkeinen, mies hidas. Tämä huomasi jo vuosia sitten, ettei hän ehdi ensimmäisenä tuolin luokse. Ennen pitkää hän luopui koko yrityksestä. Jos naiset välttämättä haluavat olla voimakkaita, heitä ei kohdella heikompana suku­puolena. Kykenevää avio­vaimoa, joka on viisaasti avuton, vaalitaan aina hellästi.

4. Miten käyttäydyt koti­oloissasi?

Harvat meistä ovat yhtä kohteliaita perheen keskuudessa kuin vieraiden parissa. Monet naiset, jotka johtavat loistavasti puhetta yhdistyksissä, menettävät itse­hillintänsä kodin piirissä, ja avio­mies saa päivän päätyttyä kuullua teräviä sanoja ja hermostuneita tiuskaisuja.

5. Onko terveytesi huono?

Jatkuvat pikku vaivat kiusaavat miehiä. Ensimmäisen osan­oton tunteen mentyä ohitse rajoittuu heidän sairasta naista kohtaan tuntemansa myötä­tunto hyvin vähään. Jos olet sairas, koeta niin pian kuin mahdollista tulla terveeksi. Kerro kaikki oireesi ja vaivasi lääkärille hänen vastaan­otto­huoneessaan. Hän saa maksun siitä, että kuuntelee sinua.

6. Oletko aina todella yrittänyt ymmärtää miestäsi?

Annatko anteeksi hänen pienet vikansa? Saituutta hipova säästäväisyys voi taata turvallisen elämän. Iloisen ja anteliaan miehen vaimon on ehkä totuttava maksamattomiin laskuihin.

7. Osaatko taitavasti välttää risti­riidat?

Kummankin avio­puolison on opittava sietämään toistensa vikoja. Eräs nainen, joka oli ollut 20 vuotta onnellisessa avio­liitossa, huudahti: ”Tahtoisin edes kerran elämäni aikana purkaa pahaa tuultani noustessani aamuisin. Mutta se olisi kohtalokasta. Mieheni on äreä kuin karhu, ennen kuin hän saa toisen kupillisen kahvia. Vain pysymällä kiltisti vaiti voin välttää arki­päiväisen kinastelun, joka ennen saattoi pilata koko päivän.”

8. Nalkutatko ja riiteletkö?

Vaikka avio-onnen perustana ovat tärkeät ja suuret asiat, on sen tasa­paino kuitenkin niin herkkä, että pikku­seikat saattavat sitä horjuttaa. Jos kiinnität huomiosi vain pikku­seikkoihin, sinusta voi helposti tulla toraisa ja ilkeä. Älä siis nalkuta. Kärsivällisyys, hyvä tuuli ja huumorin­taju auttavat voittamaan pikku harmit – ja välttämään riidat. Varo etenkin nalkuttamasta raha-asioista – ne ovat avio­parien pahimpana riidan­aiheena.

9. Horjutatko miehesi itse­luottamusta muiden seurassa ollessanne?

Vaimolta vaaditaan äärimmäisen lujaa itse­hillintää, jotta hän sallii miehensä esiintyä luonnollisena muiden ihmisten seurassa, antaa hänen liioitella saavutuksiaan ja kertoa totuudesta poikkeavasti tapauksista, jotka vaimokin on ollut näkemässä. Vaimon on kuitenkin varottava horjuttamasta miehensä itse­luottamusta, sillä miehen – ja siis myös hänen vaimonsa – menestys riippuu ratkaisevasti siitä, millainen käsitys hänellä on omasta itsestään.

Ainoastaan kahden kesken ollessanne on tahdikas ja ystävällinen arvostelu oikeutettua. Ei ole syytä alituisesti moittia ujoa miestä siksi, ettei hän loista seurassa. Toiselta puolen, jos miehesi aina kääntää keskustelun väittelyksi ja soveltaa liike-elämässä käyttämiään johtajan otteita seura­elämässä, sinun on miehen itsensä takia osoitettava hänelle hänen vikansa. Miehesi voi kylläkin väittää, että liioittelet, mutta tällaista rakentavaa arvostelua hän ei tavallisesti pane pahakseen.

10. Oletko unohtanut olla hieno­tunteinen?

On usein vaikeaa hillitä omaa ärtyisyyttään ja hoitaa asioita hellä­varaisesti, mutta tuloksien vuoksi kannattaa yrittää. Käyttämällä hieman imartelua ja huumoria saat perhe-elämäsi sujumaan kitkattomasti. Vaimo, joka ei päästä mielen­tilaansa painumaan eikä ääntään kohoamaan, selviytyy mistä tilanteesta hyvänsä.